Sandviken vidare på straffar.

publicerat 2006-10-28

Kvartsfinalspelet inleds med matchen mellan Sandvikens AIK och Gripen/Trollhättan BK. En nyhet för året är att de flesta domare har headset för kontakt med matchsekretariatet.

Patrik Nilsson, satte avgörande straff
Patrik Nilsson, satte avgörande straff Foto: Torbjörn Lindquist

Bajen inleder bäst och får en tidig hörna. Den rensas undan på mållinjen av SAIKförsvaret. Det mesta av spelet under de första 10 minuterna är dock på mittplanen, med dålig skärpa i de avgörande passningarna. Dryga 10 minuter in i matchen får Sandviken en mycket bra målchans på en genomåkning, men Andreas Bergwall räddar. Sandviken börjar här öka tempot och skapar mer och mer. Efter knappa kvartens spel tar Daniel Berlin snyggt ner en lytning från mittplanen och skarvar vidare fram till Linus Forslund som blir ensam med Bergwall och gör 1-0. SAIK spelar klart bättre ett tag efter målet, men efter ungefär 20 minuters spel tar Hammarby över mer och mer av matchen. I matchens 24:e minut kommer den första utvisningen, Niklas Spångberg får sitta 6 minuter för våldsamt slag. Mitt i denna Hammarbypress skapar Sandviken en dubbelhörna, som resulterar i 2-0 genom Patrik Nilsson, som vann skytteligan i World Cups grundserie på 7 mål, ett före fjolårssegraren Evgenij Ivanushkin. I 1:a halvleks sista minut får Marcus Bergwall en passning från Stefan Erixon och reducerar till 2-1 på ett direktsott. Detta är också resultatet när domaren blåser av för halvtid.

Andra halvlek har knappt börjat innan Hammarby får ett frislag ett tiotal meter utanför straffområdet. Bollen petas till Marcus Bergwall, som återigen sätter ett långskott. Kvitteringen går på insidan av stolpen, och in i mål. Hammarby stressar Sandviken högt och tvinngar dem till att börja slå lyror. Tempot i matchen blev väldigt högt i den andra halvleken, och det blir många anfall åt båda håll. Större delen av halvleken är Hammarby bättre, men med dryga 5 minuter kvar att spela backar de hem och SAIK kan ta över spelet. Med bara tre minuter kvar att spela åker Sandvikens David Pizzoni-Elfving ut 3 minuter för slag på klubban. Sandviken pressar trots detta på i slutet och skapar flera bra målchanser. Men det blir inga fler mål, utan det blir straffslagning.

Hammarby börjar straffläggningen, och Stefan Persson skjuter långt utanför. Båda målvakterna räddar varsin straff innan Hammarbys Oscar Jonsson skjuter över. När Sandvikens Patrik Nilsson åker fram till straffpunkten leder man med 1-2 på straffarna. Nilsson sätter straffen och Sandviken leder med ointagliga 1-3. Sandviken går vidare till semifinal.

Patrik Nilsson säger till bandysidan.nu att "Vi var i gungning ett tag, men det ordnade ju upp sig iaf.". Med tanke på hur vi spelade de sista minuterna, och pressade tillbaka Hammarby var det ett rättvist resultat. Pumpen var ju bara 2 dm från att avgöra.

Skriven av: Torbjörn Lindquist