Bandysidan.nu


Fredagsbrevet - 5:e november

publicerat 2004-11-05

Just när man trodde att man började få lite koll på det hela så slår den ner. Det är den bomben som slår ner. Med drygt en vecka kvar till seriepremiären slår en bomb ner från bandyhimlen som gör att alla planerade skisser och ritningar man gjort över kommande måste göras om fullständigt.
Men kanske är det så att man fått ett dåligt tag om bomben och tappat den lite för tidigt, så den landar på eget territorium? Kanske är det så att bomben detoneras och gör mer skada på eget område, och vänder de egna mot varandra, än vad den saboterar för sina fiender, det vill säga det den är tänkt att göra?

Jag skriver förstås om Per Fosshaug som i tisdags blev klar för Sandvikens AIK. Just när man började få lite ordning i skallen på vilka lag som knyckt åt sig vilka spelare så raseras den kollen mer eller mindre totalt av denna spektakulära nyhet.
Man kan väl säga vad man vill om Pelle Fosshaug. Det finns en hel del att påpeka. För det första är han en sjuhelvetes bra bandyspelare som trots att han har fler dagar bakom sig än framför sig fortfarande har spelet i sig. Största talangen ligger skridskoåkningen och då per automatik även tekniken & finessen, eftersom dessa två punkter hör ihop. Dessutom vet såklart Pelle var målet ligger. Sen har jag inte 100%-ig koll på hans meritlista men det jag får upp här på skärmen är att han blev Årets Man 1994 och han har vunnit bandy-VM 4 gånger, kryddat med 5 SM-guld. Helt klart fina meriter.
Men myntet har en baksida. Det var i våras som Pelle Fosshaug, då spelandes i Västerås SK, i en slutspelsmatch mot Edsbyns IF första crosscheckade Hans Andersson och sen slog ner Petteri Lampinen med klubban. Dessa incidenter fick Pelle Fosshaug avstängd året ut, därför kan han inte debutera i Sandviken förens tidigast i januari 2005, borta mot Kalix Bandy.

Dessutom är ju Pelle Fosshaug belagd med träningsförbud. Att han inte får spela matcher har varit klart en längre tid, men det som folk kanske inte tänker på är att han inte ens får träna med Sandviken.
Enligt Radiosporten - eller om det var i Aftonbladet jag läste det - så hade ju Sandviken redan bestämt att det var träning direkt som gällde. Ska bandyförbundet skicka upp rockbeklädda spioner till gästrikeskogarna med tonade solglasögon och nerdragna hattar för att med kikare spionera på Pelle och se om han tränare eller inte? Visst, shoot.
Nej, ett bättre sätt för förbundet allt komma på. Man kan ju inte förbjuda en person från att träna, det vill säga utföra en fysisk aktivitet. Nej, då är det bättre att ge spelaren böter eller liknande.

Jag har faktiskt försökt att tagit mig tiden att fundera över vad man borde få göra på planen och vad man inte borde få göra på planen, samt vad som är en rimlig bestraffning. Jag tror jag har kommit underfund med vad jag anser är rätt i alla fall.
Alla gör misstag - alla - flera gånger per dag i alla tänkbara och otänkbara situationer, så varför skulle inte en bandyspelare också få göra misstag? Jo problemet ligger väl i att spelare blir skadade. Om en spelare tappar fattningen en gång, han gör en grej i stridens hetta som han normalt sett aldrig skulle göra, i en tempobubblande situation där adrenalinet flödar, så låt killen komma undan med en match avstängning. Men när situationerna upprepar sig gång, på gång - som det bevisligen har gjort - så undrar jag om det inte har gått för långt, för allas bästa?
Man kan undra vad en civilperson får för straff om han på gata klipper till en person i magen med en klubba och/eller crosscheckar ner en annan person med klubban? Jag kan mycket lite om "law & order" men jag tror inte den personen skulle komma billigt undan.

Det var några reflektioner på mina tankar om värvningen av Pelle Fosshaug.


På tal om spektakulära värvningar så kom jag på en tänkvärd sak. Säg mig, är det en ren slump att Sandviken också i allra högsta grad är inblandad i säsongens klantigaste spelarförlust sen tidigare? Jag menar förstås "utröstningen" av Daniel Kjörling som skedde i våras där spelarna enligt uppgift fick sätta betyg på varandra. Tydligen fick Kjörling sämst betyg.
"Officiell" orsak för att Kjörling fick lämna Sandviken var att klubben ville satsa på en yngre stil.
Kjörling är 30 bast medan Fosshaug är 39 (snart 40).
Hur går det ihop?


TIDIGARE FREDAGSBREV:
Fredagsbrevet - 5:e november
Fredagsbrevet - 29:e oktober
Fredagsbrevet - 22:a oktober
Fredagsbrevet - 15:e oktober
Fredagsbrevet - 8:e oktober
Fredagsbrevet - 1:e oktober
Fredagsbrevet - 24:e september
Fredagsbrevet - 17:e november
Fredagsbrevet - 10:e november

Skriven av: Gustaf Lindborg