Bandysidan.nu


Fredagsbrevet - Vem är bästa målvakten?

publicerat 2004-12-17

Så här i allsvenskans slutspurt så kan den avgörande tungan på vågen mycket väl vara målvakterna. Målvakterna - dom där galningarna som står ensam längst bak och fryser och när det väl händer något så kastar dom sig raklång för att få en svinhård boll på sig i 100 kilometer i timmen. Men dom som gör det, gör det med bravur. Jag har listat vilka jag tycker är dom 8 bästa i norrgruppen - för att om 3 veckor ta södergruppen.

1. Timo Oksanen - Bollnäs GoIF
Timo blev i vintras världsmästare med sitt Finland, och tillsammans med Sami Laakkonen och Ari Holopainen var Timo en av de starkast bidragande orsakerna till att Finland vann VM-guld för första gången. Timos långa utkast är numer kända över hela bandyvärlden, och bollen har många gånger flugit direkt från Timos hand till Hans Åströms klubba och vidare in i offensiv kasse.
Timos reflexer och "vinnarskalle" är två andra egenskaper som gör honom till en klar 1:a på min lista över Norra Allsvenskans bästa målvakter.

2. Anders Svensson - Edsbyns IF
Vem minns inte SM-finalen i våras? Jag var en av dom som satt hemma framför teven och hejade på Edsbyns IF, trots att jag i vanliga fall är Giffare, och jag minns att i och med Anders "Sverre" Svenssons straffräddning vände Byn matchen. Få målvakter kan förändra en matchbild som Svensson gjorde då, men han gjorde det - i en final!
För mig är Anders Svensson given bakom Andreas Bergwall i landslaget, och given bakom Timo Oksanen i denna lista.

3. Pasi Hiekkanen - Brobergs IF
Hälsingland regerar bland målvakterna i Norra Allsvenskan. Brobergs IF:s Pasi Hiekkanen spelar också i finska landslaget, liksom ettan Timo Oksanen, men Pasi brukar få ge plats för just Timo som förstemålvakt. Trots detta är Pasi en mycket skicklig målvakt med blixtrande reflexer och precisa utkast.

4. Jonas Svensson - Hammarby IF
På tal om Hälsingemålvakter - Hammarbymålvakten Jonas Svensson kommer ifrån Ljusdals BK. Snart 21-årige Svensson kom närmast ifrån Sköndals IK under förra vintern i och med Hammarby IF:s satsning att nå toppen av svensk bandy, och i Bomark fick man en lugn och stabil målvakt som dessutom hade bland de allra bästa snitten gångna säsongen. Styrkan ligger framför allt i spelet långt ute i straffområdet, dock saknas det där lilla extra som gör honom till en toppmålvakt.

5. Gabriel Bridholm - Sandvikens AIK
Sandvikens AIK:s nya målvakt blir ett nytt, fräsch, spännande kort i norrgruppen den här säsongen. Blott 20-årige Bridholm har gått från klarhet till klarhet i Villa Lidköping BK och han är en av de absolut mest intressanta spelarna inom svensk bandy. Men har han klarat av att ersätta landslagskeepern Daniel Kjörling? Nja...

6. Kari Perkaus - Kalix Bandy
Av Norra Allsvenskans åtta förstamålvakter är tre stycken Finländare. Säger det mest om svenska målvakter eller finska målvakter? Kari är i alla fall en målvakt jag tycker är lite för ojämn för att nå toppskiktet, misslyckanden blandas med mycket goda prestationer, speciellt goda prestationer hemma i Kalix. Största svagheten tycker jag Kari har på distansskotten.

7. Jonas Persson - Falu BS
29-årige Jonas Persson är väl en ganska anonym målvakt i Norra Allsvenskan som inte gjort sig känd för några stora matcher. Det är väl ändå inte helt överensstämmande med verkligheten, även om Persson har en lång väg upp till toppen.

8. Henrik Steen - Västanfors IF
Jag har aldrig sett denne Allsvenska nykomling "in action", så jag kan inte ge någon rättvis bedömning. Kul och fräsch ändå med en ny bekantskap bland målvakterna!

Läs och diskutera detta ämne i Bandysidans forum

Skriven av: Gustaf Lindborg