Bandysidan.nu


Nu börjar VM

publicerat 2005-01-30

Det är slutet av januari, VM ska precis till att börja och all energi riktas mot detta arrangemang. Frågorna är många. Hur starka är Ryssland egentligen? De har ju bara skickat ut B-landslaget till landskamperna iår. Hur bra är Sverige? Är Fosshaug en så viktig spelare som man skulle kunna tro när man läser Hultqvists uttalanden? Kommer något land att kunna skrälla?

Svaret på dessa frågor, och många fler, kommer vi att få den närmaste veckan. Men jag hade tänkt att svara på en del av dem redan nu.

Rysslands landslag är kanske det bästa i världen. Mikhail Sveshnikov har en av de vackraste spelstilar som någonsin har setts på en idrottsanläggning. Han var inte med vid VM förra året i Sverige. Officiellt hade det att göra med skador, inofficiellt missnöje med landslagsledningen. Vad gäller skridskostyrka är det få spelare som kommer upp i samma klass som de i det ryska landslaget.

Sverige, det andra av de två dominerande länderna i VM-historian. Hur slitna är egentligen de svenska bandykrigarna efter ett hårt matchande i Elitserien? I en artikel i Expressen tidigare i veckan gjorde det inget att de var slitna nu, de hade en lätt inledning mot Norge. Får jag påminna om 6-6 i senaste VM? Visst, det var klantigt av Sverige att bara få oavgjort mot Norge, men det är precis den här typen av uttalanden som kan få Sverige på fall.

Nästan hela Finlands landslag spelar i den svenska ligan. Endast Sami Laakkonen till vardags hemmahörande i Vodnik samt Samuli Niskanen normalt spelandes i OLS Uleåborg spelar i andra länder. Finland har visat i vinter att de är att räkna med. En vinst vid dubbellandskamperna mot Sverige i december och de ska inte underskattas.

Norge kommer få det svårt, de kommer att slåss med Kazakstan om en slutspelsplats. Tyvärr spelar inte Christian Waahler i VM, pga skada. Inledningsmatchen mot Sverige kan visa någorlunda åt vilket håll det bär.

Kazakstan kan mycket väl göra bra ifrån sig. De brukar dock variera starkt från VM till VM i kvalitet. Nu spelar dock nästan alla Kazakstans spelare i den ryska ligan, utom några som spelar i den svenska. Det kan innebära jämnare kvalitet.

USA är A-gruppens strykpojkar. De kommer att ha svårt att ta några poäng i årets VM, men de är framför allt här för att lära. Inom 5-6 år kommer de vara med och slåss om semifinalplats.

B-gruppen

B-gruppen är för många helt ointressant, medans dn för andra är synnerligen spännande. Inte så mycket för att se exakta resultat som för att se hur lagen har utvecklats inbördes. Hur mycket har VM-familjen breddats sedan senast?

B-gruppens favoriter är Vitryssland. Vitryssland möter i premiärmatchen de riktiga strykpojkarna, Holland och kommer inte ha några problem här. Holland skulle behöva en hel del hjälp för att komma igång på allvar, eventuellt någon spelare i den svenska ligan för att få lite utbildning.

I skrivandets stund har matchen Ungern-Kanada avslutats och Kanada avgick med segern, 2-9. Estland är inte i Hetluften idag. Utan de går in i VM med en match mot Vitryssland imorgon. Estland kommer få det svårt att nå en topplacering, men får slåss med Ungern om att ev knipa 3:eplatsen.

Tipset

När en krönika som denna skrivs, måste den helt enkelt avslutas med ett tips. Hur kommer VM att sluta?

1:a Ryssland - Ryssland har missat två guld nu, de kommer vara oerhört revanchlystna.
2:a Finland - De finska lejonen får inte underskattas.
3:a Sverige - Lite oskärpa i gruppspelet är allt som behövs för att få problem när det är dags för slutspelet.
4:a Norge - Norrmännen har blivit något bättre än senast
5:a Kazakstan - Slåss med Norge om sista slutspelsplatsen, kommer dock dra det kortaste strået.
6:e USA - Endast i A-gruppen för att se och lära, om något resultat blir jämnt är det en stor bonus. Dock kommer de vinna matchen mot segraren i B-gruppen
7:e Vitryssland - B-gruppens bästa lag
8:e Kanada - det enda lag som kan rubba Vitryssland i B-gruppen
9:e Ungern - B-gruppens medelmåttor
10:e Estland - Ungern blir för svåra
11:e Holland - Dröjer ett tag till innan man klättrar upp ett pinnhål i VM-stegen.

Skriven av: Torbjörn Lindquist