VM-guld! VM-guld! VM-guld VM-guld!

publicerat 2005-02-06

Sverige blev idag världsmästare när man närmast spelade ut storfavoriterna Ryssland i finalen.
- Jag fattar inte att det är sant, det är helt otroligt, sa Kenth Hultqvist till Bandysm.se.

- Jag fattar inte att det är sant!
- Jag fattar inte att det är sant! Foto: Torbjörn Lindquist

Sverige vann idag VM-guld! Storfavoriterna Ryssland hängde inte alls med i första halvlek och var i underläge 0-3 efter bara en kvart, varav de två första målen lades i mål av Henrik Hagberg.
Ryssarna stod mest stilla och tidigare så duktige Ilyas Khandaev rörde aldrig bollen i första halvlek. Man hade dock kontakt när Sergej Lomanov föste upp en backhand i nättaket.
Svenskarna fortsatte att äga boll och spela runt. Lomanovs reducering ställde inte till med några problem, istället var det Sverige som spelade ut. David Karlsson drog upp bollen i nättaket, Marcus Bergwall satte en straff och Magnus Muhrénfastställde halvtidsresultatet till hela 5-1 med en riktigt pärla från 20 meter.

I andra halvlek bytte Ryssland målvakt och satte in Kuzbass unge Roman Geyzel. Khandaev hade från första halvlek släppt in alla Sveriges fem skott på mål.
I andra halvlek ökaade ryssarna trycket, men svenskarna fortsatte att briljera i defensiven. Tack framförallt Marcus Bergwall och Anders Östling för det. Den enda reduceringen som ryssarna fick till stod Ivan Maximov för, efter en hörnretur. Således gick guldet till Sverige!

Sveriges förbundskapten var naturligtvis överlycklig över Sveriges guld.
- Vi kom hit med ett ungt nytt lag med åtta nya spelare jämfört med VM förra året. Att vi kan vinna här i Kazan är oerhört stort för svensk bandy.

Finland utan medalj
Förra årets världsmästare lyckades inte knipa någon medalj i Kazan-VM. Förmodligen är truppens sjukdomar under veckan en orsak till det. Dagens bronsmatch mot Kazakstan förlorade man med 5-3, trots mål ett ledningsmål av Ville Aaltonen. Hos Kazakerna var det kollektivet som avgjorde och förbundskapten var nästan lika glad som Kenth Hultqvist.
- Det var en intensiv match. Mina spelare uppfyllde det uppdrag jag gav dem före avslag helt och fullt. De spelade på 120-150 procent av sin förmåga, säger Kazakstans förbundskapten Aleksander Osokin.

Skriven av: Gustaf Lindborg